Японски стил на татуировки: характеристики, популярни мотиви. - VeAn Bulgaria
Японски стил

10

дней

12

часов

30

минут

42

секунд

Обичаш ли Японски стил?

Побързайте да получите отстъпка за всяка татуировка с Японски стил.

Попълни формата
и получи отстъпка от 20%
Времето за разпространение е ограничено

Японски стил на татуировки:
характеристики, популярни мотиви

Дълго време татуировките в Япония са били възприемани негативно и са били отличителен знак на престъпниците - осъдените злодеи са били "маркирани" с татуировки като наказание.

В края на XIX в. татуировките са официално забранени, тъй като японското общество се стреми да запази националната си идентичност в противовес на европейския прогрес и всичко, което стои зад него. Забраната продължава до 1948 г.

Въпреки всички усилия на управляващата династия, японските татуировки набират популярност и бързо се разпространяват по света. Днес японският стил е един от най-популярните, интересни, сложни. Неговата уникалност се състои в това, че дизайните служат за предаване на завладяващи истории, включително различни известни бойни сцени, които са се превърнали в популярни теми в японската история.

За начинаещите майстори на татуировки разбирането на техниките и символиката на японския стил ще им помогне да създадат за своите клиенти невероятни дизайни, които са пропити с културно значение. А за посетителите на салоните за татуировки - да изберат скицата обмислено, с разбиране на значението на всеки елемент.

Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки

Характеристики на японския стил

Традиционно татуировките в японски стил се характеризират със смелост и четливост.

Изображенията не са двусмислени, мотивът и сюжетът са ясно интерпретирани. Майсторите постигат този ефект чрез висок контраст на нюансите, силни линии и фон, който допълва предния план. Особено значение се отдава на динамичните позиции и форми, които създават усещане за движение в изображението на отделен елемент и в цялостната татуировка в японски стил.

Японски стил на татуировки

Как се създава изображението

 • Майсторите на татуировки използват смели цветове, които помагат на детайлите на преден план да изпъкнат на дебел черен и сив фон.
 • Дори в черно-сивите изображения все още има силен контраст между предния и задния план. Това се постига чрез умелото използване на “негативното” пространство - върху кожата се оставят зони, които гарантират четливостта на изображението.
 • Във фона трябва да има много черен цвят, така че да се запази контрастът между двата плана и елементите на предния план.
 • За фона на татуировка в японски стил вземете предвид околната среда и подходящото за обекта време на годината. Традиционните елементи на фона са ивици от вятър, облаци, спирали от вятър, вода и камъни. Всички те се изпълняват изключително в черни и сиви тонове.
 • За предния слой се използват традиционни цветови комбинации. Обектите са свързани с годишното време или околната среда.
 • Скицата се създава от елементи, които могат да бъдат избрани от предложената история или които клиентът просто харесва на естетическо ниво. Първите са символични, а вторите са просто визуално привлекателни.
Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки

Цветове на традиционния
японски стил на татуировката

Японските татуировки са в ярки, плътни цветове.

Нека разгледаме най-популярните цветове и какво означават те:

 1. Черен, основен.
  1. Японските татуировки са с много черно мастило. Това се дължи на факта, че в най-ранните дни на развитието на татуировките черният пигмент е бил единственият наличен пигмент. Когато използвате черно-бяла комбинация в Япония, според много традиции това символизира траур. Затова бъдете внимателни с тази комбинация.
 2. Червен.
  1. Той е важен в японската култура, като символизира щастието, страстта, живота. В художественото изкуство - символ на защита от зли духове. Затова често татуировките в японски стил имат много червено мастило.
 3. Жълт.
  1. В някои провинции на Япония той означава просперитет и радост, символизира златото и слънцето. В други пък е цветът на измамника, на измамата. Затова бъдете внимателни не само при избора на скица, но и при избора на цвят.
 4. Зелен.
  1. Както и в останалата част на света, този цвят в Япония се свързва с природата, младия живот.
 5. Син.
  1. Този цвят е символ на късмета, кариерата и работата.
 6. Бял.
  1. Цвят на чистотата, истината, новото начало след смъртта.
 7. Лилав.
  1. Този цвят е официалният цвят на императора и неговото семейство. Бъдете внимателни при използването му, за да не предизвикате двусмислие.
 8. Розов.
  1. Това е цветът на пролетта, здравето и, естествено, на женствеността.
Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки
Значение на татуировките
в японски стил

Темата на японската татуировка е изобразеният на преден план герой или същество.

Повечето теми са свързани с дървените гравюри от епохата укийо-е. Много майстори на татуировки смятат известните художници на дърво за автори на японския стил в татуировките. Нека изброим популярните емблематични изображения, за да ви улесним в избора:

 1. Дракон.
  1. В Япония те символизират сила, смелост и мъдрост. Разликата между японските и китайските дракони е в броя на ноктите. Японските дракони са с три, а китайските - с пет. Много хора избират скица с изображение на дракон, като искат да подчертаят силата и щедростта.
 2. Брокаден шаран (кои).
  1. Този символ върху тялото говори за сила, устойчивост, късмет, трансформация и мощ на своя притежател. Кои се срещат в татуировки с различни цветове, придружени от кленови листа, лотосови цветове, камъни и вода.
 3. Куче Фу (ши ши).
  1. Митичните същества украсяват храмове, жилища и офиси. Кучетата пазители се избират за обект на татуировки в японски стил, за да защитават собственика си. В японската култура кучетата Фу традиционно се представят по двойки.
Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки
Японски стил на татуировки
 1. Hannya.
  1. Маската, използвана в японския театър, се е превърнала в популярна тема за татуировки. Театралната маска е била взета от актьор, за да покаже как женски персонаж губи собствените си емоции и се поддава на гнева заради измамата на любовника си. Заради колоритния си вид Hannya често се използва в мащабни татуировки и като самостоятелен елемент на малко изображение.
 2. Тигър.
  1. Това животно е символ на сила и мъжество, защитник от зли духове. Японските самураи са се украсявали с тигрови татуировки, за да може, ако загинат в битка, семейството им да ги разпознае и духът им да бъде защитен, когато се издигнат в задгробния живот. Тигрите обикновено се изобразяват в битка с друго същество, например дракон.
 3. Феникс.
  1. Японският феникс се различава от добре познатото западно създание по това, че не се издига от пепелта и не е направен от огън. Той се спуска от небето в знак на помирение между враждуващи страни и отлита, ако наближат неприятности. По традиция фениксът се изобразява в стила на японските татуировки в ярки цветове. А художникът получава пълна творческа свобода.
Японски стил на татуировки
Как да намерите майстор,
работещ в японски стил

Салоните “VeAn” се различават от другите студия по това, че разполагаме с различни стилове на майстори на татуировки.

На нашия сайт специално ви запознаваме с различните направления на татуировки, за да ви улесним в избора. Е, също така искаме да знаете колко сложно може да бъде татуирането. Само един голям специалист ще ви предложи услуга с най-високо качество. Ние разполагаме с нужните знания, ресурси и достатъчно опит, за да го направим.

Хареса ли ви статията? Моля оценете.
Внимание! Внимание! Статията е написана от журналисти и има информативен характер. Всички изображения са илюстративни и са подбрани за визуално допълнение към текстовия материал. Ако сте открили грешка или не се съгласявате със съдържанието, моля, уведомете ни на [email protected]
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Използваме бисквитки, за да подобрим вашето сърфиране, да показваме персонализирана реклама или съдържание, както и да анализираме нашия трафик. Като натиснете „Приемам“, вие се съгласявате с използването на бисквитки.