Татуировка с руни - VeAn Bulgaria
Руни

10

дней

12

часов

30

минут

42

секунд

Обичаш ли Руни?

Побързайте да получите отстъпка за всяка татуировка с Руни.

Попълни формата
и получи отстъпка от 20%
Времето за разпространение е ограничено

Татуировка с руни

Татуировката с руни е изкуство, което включва древни символи и наследството на древни култури.

Руните, понякога наричани още "езикът на боговете", водят началото си от историята на скандинавските, германските и други народи и носят богато етническо наследство. Руните са били използвани за писане, магии и ритуали. Те са били изковавани върху камъни, дървени плочки или издълбавани върху предмети. В руническата магия се е вярвало, че всеки символ има специална сила да влияе на реалността. Въпреки че с течение на времето руните са загубили практическото си значение, техният мистериозен произход и символика ги превръщат в популярни елементи за татуировки, които предоставят на притежателя си нещо повече от просто изображение.

Днес татуировките с руни стават все по-популярни, съчетавайки докосване до миналото със себеизразяване в съвременния свят. Да, такива татуировки не се виждат често, тъй като се избират сами от хора, които се стремят да създадат рисунка, изпълнена със смисъл или дори магическа сила. Татуировките с руни имат не само дълбокия смисъл, който се крие във всеки отделен рунически символ, но и много зависи от мястото на рисуване.

Татуировка с руни

Значението на руните

Значението на руните в татуировките може да бъде разнообразно, но като цяло те често се свързват с понятия като сила, защита, съдба и магия.

Всеки рунически символ има свое уникално значение, но заедно те създават дълбок и сложен образ, който може да осветли както личността, така и специфичните ценности на притежателя.

Руните често са в основата на по-сложна скица за татуировка и по този начин бъдещият собственик се опитва да прикрие истинското значение на руната. Има и руни, които не могат да бъдат показани, така че в скицата майсторът трябва да скрие този символ, за да има желания ефект.

Най-често използваните руни за татуировки включват:

 1. Fehu (F): символ на богатство, материален просперитет и успех в делата;
 2. Uruz (U): символ на сила, здраве и вътрешна сила;
 3. Ansuz (A): асоциира се с комуникацията, мъдростта и учението;
 4. Raido (R): символ на пътуване, хармония и взаимно разбирателство;
 5. Kenaz (K): свързва се с творчеството, енергията и страстта;
 6. Gebo (G): показва обмен, дарове и взаимност;
 7. Wunjo (W): олицетворява щастието, радостта и хармонията.


Тези руни често се избират заради тяхната символика и асоциации, които могат да отразяват личните ценности и вярвания на притежателя на татуировката. Всеки рунически символ има своя собствена уникална енергия и може да се използва като отделен елемент или да се комбинира, за да се създаде по-дълбок смисъл на татуировката.

Татуировка с руни
Татуировка с руни

Женски татуировки с руни

Викингите са имали пълно равенство между половете: жените са се сражавали и плавали по моретата наравно с мъжете и също като тях са можели да украсяват телата си с магически символи.

Днес обаче имаме значителни разлики в популярността на стиловете и дизайните, както и в избора на мястото по тялото, където да ги прилагаме.

Често жените избират да прилагат такива татуировки на глезените. Най-популярните съпътстващи символи за руни са изображенията на вечното дърво - дървото на живота.

Татуировка с руни
Татуировка с руни
Татуировка с руни

Руните в татуировките за жени могат да имат различни естетически и символични аспекти, които отразяват женствеността, силата и духовността.

Ето няколко популярни руни за татуировки, които често се избират от жените:

 • Wunjo (W): Символ на щастие и радост. Тази татуировка може да изрази желанието за хармония и положителна нагласа в живота.
 • Gebo (G): Руна на обмена и взаимността. В татуировките тя може да отбележи важните връзки и взаимодействия в живота на жената.
 • Ansuz (A): Символ на мъдростта и общуването. Жената може да избере тази руна, за да подчертае способността си да изразява мисли и да разбира по-дълбоките аспекти на живота.
 • Raido (R): Руна на пътуването и хармонията. Тази татуировка може да показва важни пътувания или събития в живота.
 • Kenaz (К): Символ на творчеството и енергията. Тази руна може да изразява креативността и страстта на жената към себеизразяване.

Що се отнася до размера и местата на приложение на тази или онази руна за татуиране, то, разбира се, всичко е индивидуално и зависи от начина на живот, предпочитанията и чертите на характера. Освен това в последно време в татуировките, както и в изкуството, се проявяват все повече индивидуални черти.

Татуировка с руни
Мъжки татуировки с руни

Мъжките татуировки в съвременния свят са по-изразителни, тъй като обществото е много по-лоялно към този вид украса на тялото при мъжете, отколкото при жените.

Затова руническите татуировки за мъже често могат да бъдат открити върху прасците, раменете и гърдите. Обикновено тези татуировки са обемни и имат значителни размери, рисунката е доста забележима и не без основание, защото като популярни руни избират мъжете тези, които символизират сила, смелост, защита, богатство.

Най-популярните скици на татуировки с руни при мъжете:

 • Uruz (U): Мъжка сила, издръжливост и здраве.
 • Fehu (F): Символизира материалния успех, богатството и просперитета.
 • Raido (R): Пътуване и хармония в живота на мъжа.
 • Ansuz (A): Мъдрост, комуникация и лидерство.
 • Kenaz (К): Енергия, творчество и страст.
 • Gebo (G): Взаимопомощ, споделяне и справедливост.

Татуировка с руни
Татуировка с руни

Тези руни могат да се използват като отделни татуировки или да се комбинират за създаване на сложни дизайни, които изразяват силата, решителността и личната философия на човека.

Често скиците на татуировки с руни се избират, за да се подчертае тяхната индивидуалност и да се символизират личните ценности.

Основната характеристика на руническата татуировка при мъжете и жените е монохромният характер на рисунката. Единственото изключение могат да бъдат само стилизирани композиционни изображения, изпълнени в цвят, но досега те не са придобили значителна популярност. Основната ценност на такава татуировка не е естетическата, а символичният компонент, дълбокият смисъл, скрит във всеки рунически символ, както и личното му значение за всеки собственик и притежател на такава татуировка.

Хареса ли ви статията? Моля оценете.
Внимание! Внимание! Статията е написана от журналисти и има информативен характер. Всички изображения са илюстративни и са подбрани за визуално допълнение към текстовия материал. Ако сте открили грешка или не се съгласявате със съдържанието, моля, уведомете ни на [email protected]
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Използваме бисквитки, за да подобрим вашето сърфиране, да показваме персонализирана реклама или съдържание, както и да анализираме нашия трафик. Като натиснете „Приемам“, вие се съгласявате с използването на бисквитки.