Статии за пиърсинг
6 промоционални оферти
от VeAn Tattoo!
Получете ВАШАТА отстъпка!

Septum пиърсинг

Пиърсингът е услуга, която е много популярна в цял свят.

Много известни личности украсяват телата си с различни модификации, което със сигурност ги изпъква и подчертава индивидуалния им стил. Тази услуга е особено популярна сред музикантите. Разглеждайки изображенията на много музикални групи, можете да видите, че пиърсингът на лицето е най-търсен. Пробита вежда, тунели в ушите, прободен нос, устни, бузи и т.н., всичко това ефективно допълва образа на творческа, необикновена личност. Хората с модификация на тялото винаги привличат вниманието на минувачите и околните хора, особено ако човек е украсен с необичаен вид на тази услуга.

Пиърсингът на носа е доста популярен от много години. Това е универсална услуга, използвана от момичета и момчета. Тази услуга има няколко вида: крила, преграда, връх на носа, мост на носа, крилата заедно с преградата се пробиват. Тази статия ще се съсредоточи върху един от оригиналните и необичайни видове пиърсинг на носа - septum.

Septum пиърсинг се нарича още пункцията на носната преграда. Изглежда много необичайно и оригинално. Процедурата представлява пункция на горната част на носната преграда, на кръстовището на хрущялите на носа. Това минимизира възможността от нараняване по тях. Украсата за преградата може да бъде всичко: пръстен, пръчка, половин пръстен. Обеца в septum е разположена над горната устна, което придава пикантност на всяка визия.

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване

История на
septum пиърсинг

Модата за пробиване на носната преграда дойде при нас от Индия.

Ако днес пиърсингът на преградата е само декорация, тогава в Индия тази услуга се използва в различни ритуали. Пункцията на носната преграда беше от особено значение, например, момичетата получиха тази пункция, така че раждането да е успешно и детето да бъде лесно отглеждано в бъдеще. Украсата на преградата беше пръстен, който можеше да бъде допълнен с различни висулки, заслужава да се отбележи, че тези висулки имаха значително тегло.

Освен в Индия, septum пиърсинг беше популярен и в Австралия. Аборигените с помощта на пункция на носната преграда промениха носа си в плосък, с помощта на тежки бижута. Плоският нос се смяташе от местните за признак на привлекателност.

Много жени в азиатските страни днес украсяват носа си с този вид пункция. По правило процедурата се извършва преди сватбата на момичето. Така момичето се опитва да стане още по-красиво и желано за бъдещия си съпруг.

Днес septum е популярен сред много хора. Този тип може да се припише на мъжката версия на пиърсинга на носа, пиърсингът на крилото е по-подходящ за момичета, което изглежда много по-спретнато и по-нежно. Но въпреки това septum е в голямо търсене не само сред момчетата, но и сред красивата слаба половина.

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване

Извършване на пиърсинг
на носната преграда

Septum пиърсинг е доста сложна процедура, по време на пункцията е много важно да не закачите самата преграда, а само минимална част от кожата.

В същото време трябва да има правилно избрана формация на пункция, така че процедурата да е успешна и пункцията да заздравее без усложнения в бъдеще. Ето защо е много важно да се свържете само с доказан, квалифициран майстор, който има приличен трудов опит зад гърба си. Също така много важен фактор са санитарните условия на помещението, в което ще се проведе процедурата, обърнете внимание на стерилизацията на инструментите, наличието на антисептици и препарати за анестезия.

И така, как се пробива носната преграда?

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
 • Специалистът, заедно с клиента, избира обеца, съответстваща на избрания диаметър на пробиване.
 • Избраната декорация и работен инструмент се поставят в стерилизатора.
 • По време на стерилизацията специалистът дава препоръки за грижа за septum.
 • Майсторът подготвя ръкавици за еднократна употреба, игла за еднократна употреба.
 • Специални клещи захващат необходимата област от кожата.
 • Майсторът извършва дезинфекция на обекта, извършва маркировка.
 • С бързо, уверено движение се извършва пункция на мека тъкан, без да се докосва преградата.
 • При изваждането на иглата бижуто се вкарва постепенно в мястото на убождането.
 • Обеца се фиксира със закопчалка.
 • Мястото на пробиване се обработва повторно заедно с обицата.При правилна процедура болката продължава около минута. Анестезията се извършва само при необходимост. По-нататъшното заздравяване на septum зависи от самия клиент.

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване

Мога ли самостоятелно
да си направя septum?

Пункцията на всяка част от тялото, дори и най-простата, като пиърсинг на ушната мида, за предпочитане трябва да се извършва в професионален салон от квалифициран специалист.

Самостоятелното прилагане на процедурата може да доведе до усложнения. Но ако все пак вземете решение за независима пункция на преградата, важно е да се придържате към необходимите правила:

септум пиърсинг зарастване
 • Стерилизация на бижута – просто потопете обицата във вряща вода за няколко минути, след което я задръжте във водороден прекис за около двадесет минути;
 • За пробиване на преградата е необходимо да закупите специална игла, важно е да не отваряте индивидуалната опаковка преди процедурата на пункцията;
 • Обработка на избрания участък от кожата с антисептик;
 • Нанасяне на симетрични маркировки на бъдещото място за пункция (важно е да се улови не твърде голяма площ от кожата, за да не се повреди хрущялът на преградата, но не малка, за да не се отхвърли обицата);
 • Фиксирайте избраната зона със специална щипка, може да бъде закупена в магазините за пиърсинг;
 • Хванете кожата, издърпайте кожата, след което уверено направете пункция;
 • След това, като бавно извадите иглата, е необходимо постепенно да вкарате обицата в пункцията (катетърът ще ви помогне да направите тази процедура по-лесна);
 • Когато бижуто напълно премине през целия канал за пробиване, фиксирайте го със закопчалка;
 • Третирайте пресния пиърсинг с антисептик.Важно! Можете да извършите тази процедура само ако нямате настинка, както и при нормална телесна температура. Ако имате ринит или сенна хрема, пиърсингът е строго забранен, тъй като съществува значителен риск от възпалителни процеси с гной и силна болка.

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
Обеци за septum

Този необичаен вид пиърсинг е украсен със същите оригинални обеци:

 • Класически халки;
 • Пръти;
 • Банани;
 • Подкови, или друго име - половин пръстени.Също така си струва да се отбележи, че когато избирате бижута за преграда, е необходимо да изберете обеца, изработена от хипоалергенен материал:

 • Злато (най-висок стандарт);
 • Tитан;
 • Биопласт.По правило първоначално се избират бижута от титан. Титанът няма окислително свойство, не съдържа опасни вещества, плюс това има регенеративно свойство. Декорацията се избира с диаметър от един до два милиметра. По дължина бижутата се препоръчват за мъже около десет до дванадесет милиметра, за жени не повече от десет милиметра.

Ако заздравяването на пункцията е било успешно, каналът е напълно стегнат и движението на обицата не е съпроводено с болка - след месец бижуто може да бъде заменено с друга обеца, която желаете.

Ако имате важно събитие със строг дрескод, можете да използвате миниатюрна обеца (пръчка, банан), за да скриете преградата.

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
Правила за обработка
на septum

Пункцията на носната преграда, без появата на възпалителни процеси и усложнения, лекува около шест до осем седмици.

За максимална регенерация на кожата трябва да се обърне специално внимание на грижата за septum пиърсинг.

 • Не докосвайте отново мястото на убождането.
 • Не безпокойте декорацията отново.
 • Обработката се извършва с помощта на памучна подложка или тампон, потопен в антисептик или разтвор на морска сол.
 • Изкопайте носа си с капки, съдържащи морска сол.
 • Категорично е забранено откъсването на образувалата се кора, съществува значителен риск от инфекция.
 • Тонални кремове, пудри и друга козметика не трябва да попадат в мястото на пункцията.Septum пиърсинг винаги изглежда оригинално и ефектно, но само с правилния избор на специалист по пиърсинг и с правилна грижа. Ако искате да извършите този конкретен вид пиърсинг на носа, трябва незабавно да се подготвите за дълъг период на заздравяване и редовна грижа. При невнимателна грижа тялото ще отхвърли обицата, което може да доведе до разрушаване на носната преграда. Важно е да разберете, че крайният резултат зависи не само от майстора, но и от Вас самите.

септум пиърсинг зарастване
септум пиърсинг зарастване
Внимание! Статията е написана от журналисти и е информативна. Ако откриете грешка или не сте съгласни със съдържанието, моля, уведомете ни [email protected].
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС