Възстановяване след пиърсинг на езика & Видове и противопоказания - VeAn Bulgaria
Статии за пиърсинг
6 промоционални оферти
от VeAn Tattoo!
Получете ВАШАТА отстъпка!

Пиърсинг на езика

Пиърсингът на езика е изключително популярен, това е почти незабележим вид пункция, използването на анестетични лекарства е изключително рядко.

Но въпреки това самото заздравяване на увредената област може да бъде болезнено. По време на образуването на канала около обицата може да се появят болки. През този период е важно да се ограничите до обичайната си храна, по време на заздравяването на пункцията ще трябва да приемате само течна храна. Има и много повече ограничения, така че първо трябва сериозно да претеглите плюсовете и минусите, преди да вземете решение за пункция от този вид.

Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика

Извършване на пункция

За пункция се използва специална скоба, която има специален отвор за преминаване на иглата.Използва се и специална игла, в която впоследствие се въвежда обеца и се извежда в самия канал за пробиване. И така, как се извършва процедурата за пункция?

 • Извършва се внимателна стерилизация на работния инструмент.
 • Дезинфекция на мястото на пункцията.
 • Извършва се маркиране.
 • Езикът се фиксира със скоба.
 • Иглата преминава през отвора на скобата, минавайки през езика.
 • Иглата има специален отвор, в който се вкарва обицата.
 • След като обицата е в езика, иглата и скобата се отстраняват.
 • Обицата се фиксира, прясна пункция се третира с антисептик.За по-нататъшно изплакване на устната кухина, като правило, се изисква разтвор на Хлорхексидин с вода в съотношение 1:4. След известно време ще се появи подуване на езика, това е нормална реакция след процедурата за пункция. През първите дни след пиърсинг сесията се препоръчва да говорите по-малко, за да не навредите на лечебния канал. Лечебният период е различен за всеки човек. По време на лечебния период на пункцията е необходимо да се откаже приемането на твърди, пикантни, кисели храни.

Възстановяване след пиърсинг на езика

Подготовка за процедурата

Преди да пробиете езика, трябва да претеглите плюсовете и минусите.

Ако вече сте решили процедурата, тогава трябва правилно да се подготвите за бъдещия пиърсинг на езика.

 • Важно е правилно да изберете първата обеца, нейната сплав не трябва да се окислява. Също така първата щанга трябва да е по-голяма от постоянната, това се дължи на факта, че след пункцията езикът се подува. Когато каналът зарасне и подутината от езика изчезне, тогава можете да смените бижуто с по-малък размер.
 • Що се отнася до избора на обеци, продуктът трябва да е гладък, да няма мостри, гравюри или различни шарки. Ако повърхността на щангата не е гладка, зарастването на прободния канал ще отнеме повече време, тъй като ще бъде наранено от шарките. В този случай периодът на заздравяване може да продължи няколко месеца.
 • По принцип заздравяването на канала продължава около два месеца, но това не означава, че след изтичането им можете да забравите за лечението на езика. Пиърсингът ще трябва да се третира редовно, докато носите щангата.
Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
 • Много любители на пиърсинга на езика казват, че когато се подготвяте за сесия, трябва да ядете любимата си храна възможно най-често, защото след пиърсинг на езика много познати ястия ще бъдат забранени.
 • Всеки път, когато трябва да докоснете обицата, е много важно да измиете добре ръцете си с антибактериален сапун, за да не се инфектира каналът. Лечението в тази ситуация ще отнеме доста време.
 • Ако не можете без четка за зъби, първо трябва да я изварите в разтвор на сода. Варенето на четката трябва да бъде най-малко пет минути. Тази манипулация трябва да се извършва всеки път преди миене на зъбите.
 • В края на лечението, веднъж месечно ще е необходимо да се извършва пълно почистване на бижутата. Обицата се отстранява изцяло, почиства се и също се изварява в соден разтвор.Важно е да се има предвид, че периодът на оздравяване може да отнеме до четири-пет месеца. Ето защо е много важно да не травмирате езика през това време.

Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика

Настъпването на последствията

Заслужава да се отбележи веднага, че ще говорим за неправилен пиърсинг на езика, при който има много последствия.

Има случаи, когато трябва напълно да изхвърлите обицата, да изчакате пълното възстановяване на тъканта на езика и да започнете отново процедурата за пиърсинг.Ако подутината от езика не спадне в рамките на две седмици, а напротив, езикът придобие странен цвят, трябва да потърсите помощ от хирург възможно най-скоро. Освен това има още няколко симптома, забелязвайки, че трябва да се свържете с професионалист:

 • За продължителен период има болка, сърбеж или парене;
 • Такива симптоми са възможни през първите няколко дни след процедурата, но скоро трябва да изчезнат, ако тези симптоми не изчезнат – потърсете помощ;
Възстановяване след пиърсинг на езика

 • за дълъг период около обицата има неестествено зачервяване, възпаление;
 • неприятната миризма от устната кухина също показва, че нещо не е наред с пиърсинга;
 • различни изхвърляния от увредената зона също са тревожен звънец;
 • за дълъг период има повишаване на температурата, може да говори и за възпаление на езика.Пиърсингът на езика изисква внимателна и редовна грижа, трябва да се наблюдава постоянно и при поява на някакви симптоми трябва незабавно да се свържете със специалист. Самолечението не се препоръчва, тъй като по този начин можете да си навредите допълнително. Самолечението може да доведе и до отхвърляне на бижуто от организма.

Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
Основни противопоказания

Преди процедурата по пиърсинг е необходимо да се запознаете с редица противопоказания, при които е забранено да се извършва процедурата по пиърсинг.

В този случай дори и най-внимателните грижи няма да помогнат и ще има последствия.

 • Ако нямате възможност редовно да третирате пиърсинга, процедурата е противопоказана. Тъй като съществува висок риск от инфекция, която ще доведе до нагнояване и отхвърляне на обецата.
 • Периодът на бременност също е строго противопоказание за процедурата по пиърсинг.
 • При проблемно здравословно състояние трябва да се направи предварителна консултация с лекар и само с одобрението на специалист да се извърши пиърсингът.
Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
 • Заболяване от захарен диабет или хемофилия е сериозно ограничение.
 • Също така пиърсингът е противопоказан при автоимунни заболявания.
 • Наличието на алергични реакции към антибиотици също е противопоказание. Тъй като в случай на възпалителен процес антибиотиците ще трябва да се приемат за дълъг период от време.Пиърсингът на езика има много почитатели, което не е чудно, защото е много оригинална и красива украса на езика. Но преди да се решите на подобна процедура, е важно да се подложите на подробна консултация със специалист, да се запознаете с всички противопоказания и възможни последствия. И едва когато прецените плюсовете и минусите, едва тогава вземете решение. Не забравяйте, че основното нещо е вашето здраве и безопасност, затова е необходимо и много компетентно да подходите към избора на майстор на пиърсинга.

Избирайте само качествена красота, обръщайте се само към опитни и доверени професионалисти, полагайте правилни грижи за пиърсинга и се наслаждавайте на качествен пиърсинг на езика.

Възстановяване след пиърсинг на езика
Възстановяване след пиърсинг на езика
Хареса ли ви статията? Моля оценете.
Внимание! Внимание! Статията е написана от журналисти и има информативен характер. Всички изображения са илюстративни и са подбрани за визуално допълнение към текстовия материал. Ако сте открили грешка или не се съгласявате със съдържанието, моля, уведомете ни на [email protected]
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Използваме бисквитки, за да подобрим вашето сърфиране, да показваме персонализирана реклама или съдържание, както и да анализираме нашия трафик. Като натиснете „Приемам“, вие се съгласявате с използването на бисквитки.