Статии за пиърсинг
6 промоционални оферти
от VeAn Tattoo!
Получете ВАШАТА отстъпка!

Пиърсинг на долната устна

Най-разнообразните видове пиърсинг са познати на човечеството не от първото хилядолетие.

И ако обеците в ушите са толкова обичайни, че нерядко успяват да привлекат вниманието на околните, то ефектните бижута на лицето, в областта на долната устна, в никакъв случай няма да останат незабелязани. Какви видове пиърсинг на долната устна са особено актуални днес? Какво трябва да знаете за особеностите на процедурата и за избора на бижута?

Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна

Видове пиърсинг на
долната устна

Днес сред най-актуалните видове пиърсинг на долната устна са тези разновидности:

 • долна медуза - пиърсингът се прави под долната устна, строго в центъра;
 • лабрет - асиметричен пиърсинг, по-близо до един от ъглите на устата;
 • вертикален - чрез вертикален пиърсинг на долната устна;
 • хоризонтален - пиърсинг, направен в хоризонтална посока;
 • Spider Bites - два пиърсинга, разположени един до друг, по-близо до левия или десния ъгъл на устата.

Пиърсинг на долната устна

Разновидностите не са много, но дори сред тях можете да изберете особено ефектен вариант, който да подчертае вашата индивидуалност.

Важно е да запомните, че въпреки липсата на големи кръвоносни съдове в областта на долната устна и брадичката, някои от пиърсингите са доста болезнени. Освен това пресните пробождания могат да кървят доста силно.

Специалистите по акупунктура са убедени, че именно в тази област на лицето са локализирани много биологично активни точки, чието постоянно излагане на въздействието им може да няма най-добър ефект върху здравето ви. Ето защо е много важно да изберете много внимателно студиото и майстора, които ще реализират идеята ви по възможно най-безопасния начин, като се стараят да сведат до минимум нивото на дискомфорт за клиента.

Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна

Как се прави?

Преди да отидете в салона или студиото, за да си направите пиърсинг, е важно да измиете зъбите си и да изплакнете добре устата си, за да отстраните възможно най-добре остатъците от храна.

Попаднали в прясна рана, те могат да доведат до нагнояване и продължителен възпалителен процес. Козметичната процедура на пиърсинга на долната устна се извършва в следната последователност:

 • Клиентът заема удобно положение.
 • Майсторът провежда анестезия на тъканите на мястото, където ще бъде извършен пиърсингът. Понякога този етап не е необходим или клиентът предпочита да го откаже.
 • Извършва се дезинфекция на мястото на пробиване.
 • Устните се фиксират със скоба.
 • С помощта на специална игла майсторът прави пункция и поставя обица, като плътно фиксира скобата или клипса.
 • На мястото на пункцията се залепва пластир.


Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна

На този етап манипулациите на майстора приключват и клиентът може да се прибере у дома.

Обикновено болката и дискомфортът са налице за не повече от две седмици, но този показател е индивидуален - определя се от интензивността на регенерацията, скоростта на зарастване на раната, както и от прага на болка на клиента.

Препоръчително е пиърсингът на долната устна да се третира поне два пъти дневно и това да се прави през следващите четири седмици. Някои видове пиърсинг обаче изискват по-продължително заздравяване. Например "вертикалните" и "хоризонталните" трябва да се лекуват в продължение на три месеца. Оптималният избор на антисептични средства за третиране на раната, както и начините за почистване на обецата, ще ви бъдат препоръчани от майстора, извършил пиърсинга.

На този етап манипулациите на майстора приключват и клиентът може да се прибере у дома. Обикновено болката и дискомфортът са налице за не повече от две седмици, но този показател е индивидуален - определя се от интензивността на регенерацията, скоростта на зарастване на раната, както и от прага на болка на клиента. Препоръчително е пиърсингът на долната устна да се третира поне два пъти дневно и това да се прави през следващите четири седмици. Някои видове пиърсинг обаче изискват по-продължително заздравяване. Например "вертикалните" и "хоризонталните" трябва да се лекуват в продължение на три месеца. Оптималният избор на антисептични средства за третиране на раната, както и начините за почистване на обецата, ще ви бъдат препоръчани от майстора, извършил пиърсинга.

Освен това се препоръчва
около месец след процедурата:

 • да избягвате храни, които дразнят раната - за известно време ще трябва да се откажете от солено, кисело, пикантно, горещо;
 • да обърнете внимание на процеса на хранене, за да не травмирате допълнително лигавицата;
 • да приемате комплекс от витамини от група В, които подпомагат регенерацията на тъканите и укрепват защитните сили на организма.Свалянето на бижута и докосването на мястото на убождането с ръце, освен ако не е необходимо, е строго забранено! След процедурата ще трябва временно да забравите за посещение на баня или сауна, плуване в морето или други открити водоеми.

Друг, не по-малко важен нюанс са възможните алергични реакции. Алергените могат дори да включват локален анестетик, който майсторът планира да използва, за да обезболи процедурата. Анестетикът може да бъде в аерозол, но в някои случаи специалистът прави това инвазивно, като инжектира анестетичен състав под кожата.

Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна
Избираме бижута

От голямо значение при избора на обеца за пиърсинг на долната устна е материалът, от който е изработена.

Много е важно да се избягват сплави, които съдържат потенциални алергени. Като най-добри варианти експертите разглеждат продуктите:

 • от благородни метали - те са много по-малко окислени и са най-безопасни;
 • от медицински сплави - по същите причини;
 • от биопластмаса - могат да се използват като временни бижута, които се отстраняват след пълното зарастване на раната.Бижуто може да закупите директно от студиото или салона, където ще ви направят пиърсинга. В този случай вашият майстор ще може да ви каже какъв вид и размер на обеци ще бъде най-оптимален за вас. Новото бижу трябва да се стерилизира на сухо в автоклав, преди да се постави в пиърсинга.

Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна
За кого е противопоказно това?

Пиърсингът на долната устна може да се прави от лица, които са навършили пълнолетие и не страдат от инфекциозни заболявания.

Отговорен майстор няма да направи пиърсинг:

 • бременна жена и кърмеща майка - защото всяка болка е нежелан стрес за организма;
 • в острата фаза на херпеса;
 • в случай на алергия към местни анестетици;
 • при редица дерматологични заболявания - псориазис, екзема, дерматит;
 • страдащи от захарен диабет - поради лошото заздравяване на раните;
 • при проблеми с кръвосъсирването.Важно е да изберете майстор много внимателно, за да сте сигурни, че пиърсингът на долната устна изглежда естетически и, най-важното, не води до нежелани проблеми и усложнения. Нашето студио предлага широка гама от пиърсинг процедури, които се извършват при строго спазване на санитарните и хигиенните норми. Тук работят опитни майстори, които изпълняват перфектно своята работа и със сигурност ще ви помогнат с полезни препоръки за грижата за пиърсинга и избора на бижута.

Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна
Пиърсинг на долната устна
Хареса ли ви статията? Моля оценете.
Внимание! Внимание! Статията е написана от журналисти и има информативен характер. Всички изображения са илюстративни и са подбрани за визуално допълнение към текстовия материал. Ако сте открили грешка или не се съгласявате със съдържанието, моля, уведомете ни на [email protected]
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС