Тунели в ушите - VeAn Bulgaria
Статии за пиърсинг
6 промоционални оферти
от VeAn Tattoo!
Получете ВАШАТА отстъпка!

Тунели в ушите:
откъде да започнете,
как ги правят, колко е болезнено

Тунели в ушите са форма на модификация на тялото, често срещана сред хипстърите.

Тунелите, заедно с татуировките и други видове пиърсинг, са начин за привличане на внимание и себеизразяване. Историята на този вид пиърсинг датира от дълбока древност. Тунели в ушите са обичайна украса сред африканските и полинезийските племена. Ако решите да разтегнете ушите си, заповядайте в салон «VeAn», за да направите разтягането безопасно и естетично.

Тунели в ушите
Тунели в ушите
Тунели в ушите

Как ги правят

Ушите се различават по размер и форма при отделните хора.

При някои хора ушната мида е прикрепена към лицето, а при други тя виси свободно. В първия случай максималният диаметър на отвора обикновено е по-малък от 12 mm. Във втория случай ефективността на разтягане е по-висока. Можете да достигнете диаметър от 30 mm. Местоположението на отвора е от голямо значение. За силното разтягане на ламела е важно отворът да е разположен малко над средата.

Първата задача е да намерите опитен майстор, който ще извърши пробиването на правилното място, спазвайки санитарните норми. Пиърсърите използват два метода за създаване на тунели - разширяване на пиърсинга и извършване на разрез със скалпел през лоба. Всеки метод има предимства и недостатъци.

Тунели в ушите
Тунели в ушите

Разширяване на пробождането

Дупката в ушната мида по-често се прави чрез планирано разтягане.

Пиърсърът пробива ушната мида с игла и поставя обеца. След 2 седмици в дупката се поставя инструмент за разширяване с диаметър 2 mm. Постепенно инструментите за разширяване се заменят с инструменти с по-голям диаметър. Дупката се разширява до размер, който е подходящ за клиента. Времето за завършване зависи от индивида и желания диаметър и може да бъде до 12-24 месеца. Скоростта на разширяване зависи от различни фактори:

 • Индивидуални характеристики на кожата - еластичност, мекота.
 • Размер на ушните миди.
 • Характеристики на грижите. Правилните грижи ускоряват процедурата и предотвратяват усложнения.


Разтягането на меката част на ухото се извършва до размер, който е привлекателен за клиента. За максимален отвор се считат 2 mm от вътрешната повърхност до външния ръб на меката част на ухото. Ако разтягането продължи, рискът от разкъсване на меката част на ухото се увеличава.

Тунели в ушите
Тунели в ушите
Тунели в ушите

Извършване на
разрез със скалпел

С помощта на скалпел пиърсърът прави разрез на меката част на ухото, като се съобразява с желания диаметър.

Методът е подходящ за създаване на голям тунел. Предимството на решението е бързият резултат. Недостатъкът - необходимостта от пластична операция за възстановяване на целостта на меката част на ухото, ако решите да не носите тунели или тапи.

Тунели в ушите
Тунели в ушите
Какви декорации да
изберете за тунела

Основните видове бижута са тунели и тапи.

В първия случай това е пръстен, който има проходна дупка в средата. Тапите са солидни бижута без дупки. Избирайте бижута, изработени от хипоалергенни материали, които са биологично съвместими с живите тъкани. Най-добрите варианти са бижута от титан и неръждаема стомана. Качествените бижута са с идеално гладка повърхност, без стружки, неравности или пукнатини. Удобното прилягане прави разтягането по-лесно и по-удобно.

Ако сте на етап разтягане на дупката, откажете се от бижута, които съдържат никел. Металът може да провокира алергична реакция. Бижутата с никел могат да се носят, когато достигнете желания размер.

Тунели в ушите
Тунели в ушите
Тунели в ушите
Колко често трябва да
почиствате бижутата си

Бижутата се почистват ежедневно, за да се избегне развитието на възпаление и неприятна миризма.

Тунел, който е бил в меката част на ухото по-малко от 2 седмици след пробиването, не трябва да се отстранява. Ще бъде трудно да го поставите обратно без професионална помощ.

Тунели в ушите
Тунели в ушите
Полезни съвети

В салона «VeAn» ще получите подробни инструкции как да увеличите отвора на меката част на ухото.

В резултат на това ще можете да разтягате ушите си колкото е възможно повече и да носите всякакви бижута, които искате. Разтягането на ушите е дълъг процес. Не трябва да бързате и да прилагате прекомерни усилия, което може да доведе до увреждане на тъканите. Допълнителни съвети:

 1. Бъдете търпеливи и спазвайте мерките за лична хигиена.
 2. Когато започвате разтягането, използвайте инструменти с диаметър 1,2 мм, като постепенно увеличавате до 1,6 мм, 2,5 мм, 3 мм и т.н.
 3. Спазвайте пауза от поне 2 седмици, преди да инсталирате инструмент за разтягане с по-голям диаметър.
 4. Масажирайте меката част на ухото, преди да поставите инструмента за разтягане с по-голям диаметър.
 5. Носете тежки бижута, за да ускорите процеса без излишни травми.
 6. Използвайте специални омекотители за кожата, които пиърсингът е препоръчал. Чрез използването на омекотители за кожата тя става еластична и по-малко увредена по време на разтягането.
 7. Дръжте бижутата си. Ако не носите бижута в продължение на няколко дни, отворът може да се свие.
 8. Не докосвайте ушите си с мръсни ръце. Инсталирайте инструментите за разтягане и бижутата след топъл душ, когато кожата е чиста и мека.
 9. Дезинфекцирайте бижутата със смеси, препоръчани от пиърсъра.
 10. Предпазвайте ушите си от случайно увреждане, когато играете с домашни любимци, спортувате и обличате дрехи.

Майсторът може да увеличи отвора с 3 мм с помощта на титаниев тунел. Силиконовите тунели обикновено се използват за дупки, по-големи от 6 mm. Кървене, белези и други усложнения са редки при бавното разтягане. Дупка с размер до 8 mm може да се излекува сама, ако процесът на разтягане е бил бавен и не са прилагани агресивни въздействия.

Тунели в ушите
Тунели в ушите
Тунели в ушите
Какви инструменти
се използват за
на меката част на ухото

Обикновено се използват специални конуси, които представляват пръчка с дължина 40-60 mm и различни диаметри по цялата дължина.

Едната страна на конуса е с диаметър 3 mm, а другата - над 8 mm. По-широката страна съответства на размера, към който се стремите. Акрилните спирали и експандери са подходящи за разтягане на меката част на ухото, които трябва да се разтягат внимателно, докато се почувства болка.

Хареса ли ви статията? Моля оценете.
Внимание! Внимание! Статията е написана от журналисти и има информативен характер. Всички изображения са илюстративни и са подбрани за визуално допълнение към текстовия материал. Ако сте открили грешка или не се съгласявате със съдържанието, моля, уведомете ни на [email protected]
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Използваме бисквитки, за да подобрим вашето сърфиране, да показваме персонализирана реклама или съдържание, както и да анализираме нашия трафик. Като натиснете „Приемам“, вие се съгласявате с използването на бисквитки.