Пиърсинг на ушите - VeAn Bulgaria
Статии за пиърсинг
6 промоционални оферти
от VeAn Tattoo!
Получете ВАШАТА отстъпка!

Пиърсинг на ушите

Пиърсингът на ушите е най-известният вид модификация на тялото, който, както и самата услуга за пиърсинг, има свои собствени видове пиърсинг.

Най-разпространеният вид пиърсинг е пиърсингът на ушната мида, който може да бъде направен във всеки салон, както и е лесен за изпълнение в домашни условия. Пиърсингът на ухото има много разновидности, като днес съществуват около тридесет и четири вида на тази услуга, които се различават по обеци и местоположение.

В тази статия ще разгледаме най-популярните видове пиърсинг на ушната мида.

 1. Пиърсинг на меката част на ухото.
  1. Меката част на ухото е най-лесна за пробиване. Този вид пиърсинг заздравява бързо, след като бъде пробит и се полагат правилни грижи за него.
 2. Хеликс.
  1. Това включва пробиване на спиралата, или по-точно на горната ѝ част. Тъй като хрущялът няма нервни окончания, процесът на пробиване почти не се забелязва.
 3. Анти хеликс.
  1. В горната част на ушната мида се прави двойно пробождане. Друго наименование на този пиърсинг е "снуг пиърсинг".
 4. Горен хеликс.
  1. Този вид пиърсинг се извършва по същия начин на завивката (горната част), като пиърсингът се извършва почти близо до главата. Процедурата за пробиване е доста сложна, затова горната спирала не е толкова разпространена, колкото другите видове модификация на ухото.
 5. Дейс.
  1. Счита се за един от най-трудните видове пиърсинг на ухото. Според индийските учения този пиърсинг е защита на съда. За този вид пиърсинг на ухото се приготвя специална игла, която ще успее да пробие средния хрущял. Много важен фактор, който говори за качеството на пиърсинга Дейс, е бижуто, и по-точно неговото местоположение. Важно е обицата да покрива напълно пиърсинга, а ако той се вижда, пиърсингът е с лошо качество.
 6. Трагус.
  1. С други думи, пробит трагус. Въпреки че става въпрос за пробиване на хрущял, трагусът се счита за болезнен пиърсинг.
 7. Антитрагус.
  1. При него се пробива долната част на ухото (мидата). Обицата може да се постави и в извития хрущял на трагуса.
 8. Индъстриъл.
  1. Изпълнение на две, понякога три, пробождания на ушната извивка. Тези пробождания са свързани с шип. По правило точките се пробиват успоредно, въпреки че понякога има пробиви, при които втората точка е малко по-висока от първата.
 9. Рок.
  1. Напомня на типа "антитрагус", като единствената разлика е по-малкото изискване за поставяне на бижуто. Обицата се поставя над трагуса, в ушната мида.
 10. Фолаут.
  1. Изпълнението е подобно на това на "индъстриъл" стил, като същият брой пиърсинги са поставени успоредно една на друга, украшенията са пръстени. Пръстените са с еднакъв диаметър.
Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ушите

Време за заздравяване
на пиърсинга на ушите

При възрастните и децата времето за заздравяване на ушните пиърсинги е различно.

Децата имат много по-бърза регенерация на тъканите от възрастните. Ето защо по-долу ще бъде даден пример за времето за зарастване на пиърсинг при млади хора, след седемнадесетгодишна възраст.

 • Пълното заздравяване на ушната мида отнема от две до четири седмици.
 • Пиърсингът на хеликса заздравява от осем до десет седмици.
 • Горният хеликс и антихеликс заздравяват за около шест до осем седмици.
 • Дейс заздравява до дванадесет седмици.
 • Индъстриълът отнема до десет седмици за пълно заздравяване.
 • Пиърсинги като трагус и антитрагус заздравяват за шест до дванадесет седмици.



Ако махнете обицата, пробитото място ще заздравее много бързо. Ако пиърсингът се запълни, следващият пиърсинг не може да се направи на същото място, а трябва да се направи малко встрани.

Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ушите

Грижа за мястото
на пункцията

За да може ухото да заздравее добре и да се избегне възпаление на пиърсинга, трябва да се полагат специални грижи за прободеното място.

Избирайте само леки антисептични продукти за третиране. Бъдете много внимателни с алкохолните антисептици, тъй като те могат да изсушат кожата, което ще забави времето за заздравяване на пробождането.

 • Когато миете главата си, през първите три седмици предварително намажете пиърсинга с мазен мехлем за регенерация.
 • Няколко пъти дневно пиърсингът трябва да се третира с антисептик и обицата да се завърта. Това се прави, за да се премахне възпалението и да се предотврати забиването на бижуто в кожата.
 • Ако на мястото на пробиване се появят подутини или зачервяване, пиърсингът трябва да се промие с водороден пероксид.



По време на оздравителния процес мястото на пиърсинга може да бъде сърбящо, което е нормално и най-важното е да не драскате пиърсинга.

Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ушите

Какво трябва да направя,
ако пиърсингът изгнива?

След пробиването на пиърсинга през първите 24 часа пробитото място може да се подуе.

Подуването не трябва да се докосва и обикновено спада на втория ден. Ако отокът не спадне в продължение на няколко дни, а само се увеличи, това означава, че е започнал процес на гниене. В този случай пиърсингът трябва да се обработи с антисептично средство. За да се предотврати образуването на подутини в областта на пиърсинга, е необходимо всеки ден да размачквате тъканта с леки движения. Ако подутините са многобройни, трябва да се консултирате със специалист.

Не спете на страната на пиърсинга, за да не повлияете на кръвообращението.

Струва си също така да се отбележи, че може да настъпи загниване на пиърсинга, тъй като организмът отхвърля бижуто. По-вероятно е сплавта на бижуто да не е подходяща за вас. В този случай можете да замените обецата с бижу от друга сплав. Ако смяната на обецата не помогне и пиърсингът е гноен и болезнен, най-добре е да изхвърлите бижуто.

Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ушите
Пиърсинг на ухото с игла

Пиърсингът на ухото се извършва от майстора с помощта на специална скоба и катетър за еднократна употреба.

Процедурата се извършва в стерилни условия, като инструментите се дезинфекцират старателно. Всички инструменти за еднократна употреба се разпечатват и се обработват пред вас. Техникът извършва процедурата с ръкавици, които също се сменят след всеки клиент.

Зоната на пиърсинга се обработва внимателно. След поставянето на обецата пиърсингът се обработва многократно с антисептичен препарат.

В продължение на много години пиърсингът на уши се радва на огромна популярност. При това не само сред момичетата, но и сред мъжете. Важно е да се разбере, че дори обикновеният пиърсинг на ушната мида изисква специални знания, умения и опит. Затова не трябва да рискувате здравето си и да извършвате процедурата по пиърсинг сами. Обърнете се към опитен и доверен професионалист и се насладете на качествен пиърсинг.

Пиърсинг на ушите
Внимание! Внимание! Статията е написана от журналисти и има информативен характер. Всички изображения са илюстративни и са подбрани за визуално допълнение към текстовия материал. Ако сте открили грешка или не се съгласявате със съдържанието, моля, уведомете ни на [email protected]
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Използваме бисквитки, за да подобрим вашето сърфиране, да показваме персонализирана реклама или съдържание, както и да анализираме нашия трафик. Като натиснете „Приемам“, вие се съгласявате с използването на бисквитки.